Nahoru

Vše, co jste potřebovali vědět o neviditelných rovnátkách

Neviditelná rovnátka Invisalign (alignery) | Rovnátka.cz

Toužíte po krásném úsměvu s rovnými zuby bez mezer, ale tradiční kovová rovnátka vás svým vzhledem a nepohodlím odrazují? Jste na správném místě. Tento komplexní průvodce vám odhalí vše o neviditelných rovnátkách Invisalign. Jak vypadají a fungují? Jaké jsou jejich výhody a nevýhody? Kolik stojí? Vše to a ještě více najdete v tomto článku.

Co jsou Invisalign rovnátka? Žádné zámečky, žádné drátky!

Neviditelná, průhledná, invisible, foliová nebo plastová rovnátka – všechny tyto názvy patří moderním ortodontickým dlahám vyrobeným z průhledného biokompatibilního plastu. V současné době pravděpodobně nejpopulárnější rovnátka, které mají pacienti rádi pro jejich vysokou pohodlnost a bezbolestnost. Na rozdíl od tradičních fixních kovových rovnátek je můžete snadno vyndat, když zrovna potřebujete. A u toho jejich přednosti rozhodně nekončí.

Neviditelná nasazovací rovnátka, která byla poprvé uvedena na trh v roce 1997 v USA, si nyní můžete pořídit ve více než 100 zemích. V současné době se jedná o pravděpodobně nejpopulárnější typ rovnátek, který milují statisíce klientů po celém světě pro jejich pohodlnost a bezbolestnost

Tato technika používá místo ortodontických zámků a drátů snímatelné fólie, které jsou vyráběny na míru pro každého klienta. Přestože jsou rovnátka vyndavací, musíte je nosit cca 22 hodin denně. Jednu folii je pak nutné nosit přibližně 7 dní, pak přichází na řadu další fólie, která zuby posune o další kousek.

Jaké problémy zvládnou Invisalign rovnátka řešit?

Invisalign rovnátka účinně řeší drtivou většinu problémů, včetně náročnějších případů i

  • křivých zubů,
  • stěsnaných zubů,
  • mezer mezi zuby a
  • skusových vad (předkus, podkus, otevřený skus, zkřížený skus).

Pozor: Na trhu se můžete setkat s léčbou neviditelnými rovnátky na zuby typu „do it yourself“, kdy vstupní konzultace probíhají pouze online, po telefonu nebo si otisky provádí klient sám z domu. Během léčby neprobíhají průběžné kontroly a výsledky tak často bývají mizerné. Doporučujeme proto obrátit se na osvědčené výrobce, kteří se pyšní milióny spokojených klientů po celém světě. V Česku je to například Svět rovnátek.

Rozdíl mezi tradičními a neviditelnými rovnátky

Na rozdíl od kovových rovnátek, která mohou být nepohodlná, bolestivá a nápadná, jsou sundavací neviditelná rovnátka diskrétní a pohodlná. Léčba pomocí Invisalign je často rychlejší a méně bolestivá než tradiční rovnátka, ale vyžaduje důsledný přístup pacienta.

aligners

Výhody Invisalign rovnátek

Kromě snadného čištění zubů s sebou tato neviditelná rovnátka přinášejí spoustu dalších výhod. 

  1. Estetika a neviditelnost: Průhledná rovnátka Invisalign jsou na zubech téměř neviditelná.
  2. Komfort a snadné nošení: Díky tomu, že jsou vyrobené z hladkého plastu, nezpůsobují podráždění dásní nebo tváří.
  3. Možnost vyndávání na speciální události či sport: Díky tomu, že jsou rovnátka snímatelná, je možno je kdykoliv sundat. Právě proto nepředstavují žádná omezení. Vy si tak můžete vychutnat jakékoliv oblíbené jídlo či sportovat bez omezení.
  4. Rychlost a bezbolestnost: Doba léčby je obvykle kratší než u tradičních rovnátek, záleží na složitosti případu.
  5. Ve většině případů se obejdete bez nutnosti trhání zubů.
  6. Nízký počet návštěv v ordinaci: Pravidelné kontroly probíhají cca jednou za 2–3 měsíce, takže návštěvy ortodoncie nejsou až tak časté. 

Také odpadá nutnost klasických nepříjemných ručních otisků, které jsou nahrazeny scanováním. Z hlediska estetiky, pohodlí a funkce se jedná o špičku ortodontické léčby.

 

Nevýhody neviditelných rovnátek

  1. Délka a úspěšnost léčby závisí na zodpovědnosti pacienta.

Jak probíhá léčba neviditelnými rovnátky?

  1. První konzultace a vizualizace: Objednáte se na nezávaznou konzultaci, kde ortodontista posoudí stav vašich zubů. Provede digitální scan vašich zubů a ukáže vám, jak bude chrup vypadat po dokončení léčby.
  2. Vstupní vyšetření: Sestaví se plán léčby i plateb. Zhotoví se rentgenové snímky a fotografie obličeje a zubů, které slouží jako předloha k výrobě dlah. 
  3. Vyzvednutí rovnátek: Ortodontista na zuby nalepí attachmenty a naučí vás rovnátka správně nasazovat. Rovněž vás poučí o jejich nošení a péči.
  4. Pravidelné výměny dlah a kontroly: Každých několik týdnů měníte set dlah za další. Pravidelné kontroly u lékaře jsou cca 1x za 2–3 měsíce. Někteří poskytovatelé využívají k pravidelným kontrolám aplikaci, takže nemusíte jezdit téměř vůbec.

Péče o Invisalign rovnátka

  • Čištění: Denně čistěte měkkým kartáčkem, vlažnou vodou a pastou.
  • Skladování: Ukládejte je do ochranného pouzdra, když je nemáte nasazené.
  • Teplota: Nevystavujte dlahy extrémním teplotám.

 

Cena Invisalign rovnátek

Cena za léčbu s neviditelnými rovnátky se pohybuje mezi 70 000 až 110 000 Kč. Některé ortodontické ordinace nabízí možnost splátek.

Recenze na invisalign rovnátka

Na internetu najdete mnoho recenzí na neviditelná rovnátka a zkušenosti s nimi. Přečtěte si je na webu příslušné ortodontické ordinace.

Otázky a odpovědi

  • Kolik hodin denně rovnátka nosit? Doporučeno je 22 hodin denně.
  • Je léčba bolestivá? Může způsobovat mírný tlak, zejména při výměně dlah.
  • Můžu jíst a pít s nasazenými dlahami? Ne, s výjimkou pití vody.
  • Jak často navštěvovat ortodontistu? Každé 2–3 měsíce.
  • Jak často měnit dlahy? Každé 1–2 týdny (dle pokynů vašeho ortodontisty).
  • Jaká je průměrná délka léčby? 9 měsíců až 1,5 roku.
  • Co dělat po dokončení léčby? Noste retenční aparát podle pokynů ortodontisty.

 

Invisalign rovnátka nabízí revoluční způsob, jak dosáhnout krásného a zdravého úsměvu bez nepohodlí a nápadnosti tradičních rovnátek. Dnes už je najdete rozšířené po celé České republice, a tak si tuto léčbu budete moci užít, ať už bydlíte v Praze, v Brně, nebo kdekoliv jinde. 

Objednejte se na konzultaci ještě dnes a udělejte první krok k vysněnému úsměvu!

 

Co dalšího jsme napsali na téma neviditelných rovnátek?

Neviditelná rovnátka: Co jste o nich možná nevěděli

Výhody pořízení neviditelných rovnátek  

Máte nějaký dotaz?

Využijte naši poradnu a rychle získáte odborný názor na své otázky a problémy. Odpovíme vám na cokoliv, co vás zajímá.