Nahoru

Jak dlouho trvá léčba rovnátky

Rovnátka: Jak dlouho s nimi budete muset žít? Neseme způsoby, jak zkrátit dobu léčby

Zajímá vás, jak dlouho budete odkázáni na léčbu rovnátky? Nejste sami. Proto jsme se rozhodli dnešní článek věnovat odpovědi na tuto otázku. Tu však ovlivňuje několik klíčových faktorů: věk pacienta, složitost ortodontického problému, vaše dodržování pokynů ortodontisty a typ použitých rovnátek.

 

Jak dlouho se nosí rovnátka?

Běžně trvá ortodontická léčba několik měsíců až několik let. Proč to nejde vyřešit během jedné návštěvy v ordinaci? Zuby nelze přesouvat příliš rychle. Jinak by to mohlo způsobit poškození zubů nebo dokonce oslabit čelistní kost. Jestliže se tedy chystáte podstoupit léčbu rovnátky, připravte se na to, že ještě více než dostatek peněz budete potřebovat trpělivost.

Faktory ovlivňující délku ortodontické léčby

Závažnost případu

Jedním z hlavních faktorů, které ovlivňují délku nošení rovnátek, je závažnost ortodontického problému. Mírné případy, jako jsou menší mezery mezi zuby nebo mírné křivení, mohou být často vyřešeny rychleji než složité případy, které zahrnují např. větší nesrovnalosti čelistí. Při konzultaci s ortodontistou se vytvoří individuální léčebný plán, který zohledňuje specifické potřeby každého pacienta.

Věk pacienta

Věk hraje také významnou roli v délce léčby. Mladší pacienti, zejména děti a dospívající, obvykle reagují na ortodontickou léčbu rychleji než dospělí. To je způsobeno tím, že děti mají stále rostoucí kosti a tkáně, které lze snadněji upravit. Rovnátka v dospělosti však můžete pořídit také, jen počítejte s delší dobou léčby. 

Dodržování pokynů

Dalším faktorem, který může výrazně ovlivnit délku léčby, je dodržování pokynů od ortodontisty. Pacienti, kteří pravidelně navštěvují kontroly, správně nosí rovnátka a dodržují doporučení týkající se ústní hygieny, mají větší šanci na rychlejší a úspěšnou léčbu. Nedodržení těchto pokynů může vést k prodloužení i snížení účinnosti léčby.

Orientační doby nošení rovnátek

  • Fixní kovová a keramická rovnátka: V praxi se často setkáme s tím, že pacienti nosí fixní rovnátka minimálně dva až tři roky, často i déle
  • Neviditelná rovnátka: Léčba s těmito moderními rovnátky obvykle trvá mezi devíti měsíci až rokem a půl.
  • Samoligovací rovnátka: Tento typ rovnátek, který je méně běžný, vyžaduje léčbu trvající přibližně jeden až dva roky.

Mějte na paměti, že doby jsou orientační a mohou se lišit podle vašich individuálních potřeb.

Tip: Pro podrobnější informace se podívejte na naše srovnání různých typů rovnátek.

Tipy pro pacienty na urychlení léčby

Dodržování pokynů ortodontisty

Jedním z nejdůležitějších způsobů, jak zajistit hladký průběh léčby, je důsledné dodržování pokynů ortodontisty. To zahrnuje např.: 

  • pravidelné kontroly, 
  • správnou péči o rovnátka nebo správné nošení alignerů,
  • dodržování doporučení týkajících se ústní hygieny,
  • vyhýbání se škodlivým návykům, jako je kousání tvrdých předmětů nebo žvýkání žvýkačky.

Pokud chcete jít na zdraví vašeho chrupu opravdu celostně, upravte i svůj jídelníček. Podívejte se na 8 nejvhodnějších potravin pro zdravé zuby.

Správná ústní hygiena

Ta je klíčová pro úspěšnou ortodontickou léčbu. Pacienti by si měli pravidelně čistit zuby, používat zubní nit a vyplachovat ústa antibakteriálními ústními vodami. Dobrá ústní hygiena pomáhá předcházet zánětům a onemocněním dásní, které by mohly zpomalit léčbu.

Sledování pokroku a úpravy léčby

Pacienti by měli pravidelně sledovat svůj pokrok a v případě potřeby se poradit s ortodontistou o možných úpravách léčby. Pokud pacienti zaznamenají jakékoli problémy nebo nepohodlí, měli by to okamžitě oznámit svému ortodontistovi, aby mohl provést potřebné úpravy a léčba mohla pokračovat bez zbytečných prodlev.

Závěr

Ortodontická léčba je dlouhodobý závazek, který vyžaduje trpělivost a důslednost

Pro ty, kteří hledají rychlejší výsledky, existuje moderní a inovativní možnost v podobě rovnátek Invisalign. Klíčem k úspěchu je otevřená komunikace s ortodontistou a dodržování doporučení týkajících se péče o ústní hygienu.

Že se na léčbu rovnátky teprve chystáte? Přečtěte si, jak takový život s rovnátky vypadá.

Máte nějaký dotaz?

Využijte naši poradnu a rychle získáte odborný názor na své otázky a problémy. Odpovíme vám na cokoliv, co vás zajímá.