Nahoru

Péče o mléčný chrup u dětí: Proč je důležitá a jak na ni?

Péče o mléčný chrup u dětí: Proč je důležitá a jak na ni?

Pro každého rodiče je velkým okamžikem, když u svého dítěte spatří první zub. Je to začátek nového období, ve kterém se začnou objevovat mléčné zuby a hrát klíčovou roli v jeho vývoji. Přestože tyto zuby postupně vypadnou, správná péče o ně je nezbytná nejen pro zdraví současného chrupu. Zkažené zuby u dětí totiž předurčují zkažené stálé zuby. Připravte vaše dítě do života správně! 

Jak rostou mléčné zuby?

Mléčný chrup se skládá z 20 zubů, které se objevují postupně mezi 6. měsícem a 3. rokem života dítěte. První zuby, které se prořezávají, jsou obvykle dolní řezáky. Následují horní řezáky, první stoličky, špičáky a druhé stoličky. 

Jak rostou zuby u dětí, mohou se objevit potíže jako podrážděnost, zvýšená slinivost nebo potřeba kousat tvrdé předměty. Někdy může růst zubů doprovázet i mírná teplota. Pro rodiče je důležité sledovat symetrii růstu zubů a správně se o ně dítěti starat už od samotného začátku. Pokud to tak dělat nebudete, mohou se u dítěte vyvinout nejrůznější ortodontické vady.

První zuby a jejich čištění

Péče o první zuby u dětí začíná ještě dříve, než se objeví. Když jsou dásně stále bezzubé, stačí je každý den otírat vlhkou žínkou. Jakmile se objeví první zub, je potřeba začít s pravidelným čištěním. 

První kartáček na zuby pro děti by měl být malý a měkký. Doporučuje se používat jednosvazkový kartáček pro děti, který je ideální pro citlivé dásně. Pro čištění zvolte zubní pastu pro miminka, která má snížený obsah fluoridu. To je důležité, protože malé děti mají tendenci pastu polykat.

Jak správně pečovat o mléčný chrup?

Zkažené mléčné zuby mohou mít negativní dopad na vývoj stálých zubů, a proto se věnujte péči o mléčný chrup vašeho potomka už od malička. 

Dítěti do tří let stačí na zubní kartáček nanést velmi tenkou vrstvu pasty. Od tří let je možné přejít na množství o velikosti hrášku. Zuby čistěte malými krouživými pohyby, abyste pokryli celou plochu zubů.

U starších dětí můžete zvážit také použití dětské ústní vody. Ústní voda pro děti pomáhá osvěžit dech a odstraní bakterie, které mohou způsobit zubní kazy. Výběr ústní vody by měl být vhodný pro dětské zuby, bez alkoholu a s jemným složením.

Pro starší děti je vhodné zařadit do ústní hygieny mezizubní kartáčky pro děti, které čistí obtížně přístupné prostory mezi zuby. Tento krok je obzvláště důležitý, pokud dítě nosí fixní rovnátka, která mohou bránit důkladnému čištění běžným kartáčkem.

Tip: Na téma péče o chrup s rovnátky máme na našem webu hromadu hodnotného obsahu. Zavítejte do sekce pečujeme o rovnátka a ponořte se do odborných, ale srozumitelně napsaných článků na témata, která vás pálí.

Zubní kazy a problémy s mléčnými zuby

Jedním z nejčastějších problémů u mléčných zubů jsou zubní kazy. Zkažené přední zuby u malých dětí často vznikají v důsledku špatných návyků, jako je uspávání s lahví. Cukry z nápojů mohou zůstávat na zubech a způsobit kazy. Zkažené přední mléčné zuby se mohou obarvit, vzniknou na nich skvrny a mohou být dokonce nutné k vytržení.

Černé zuby u dětí jsou dalším varovným signálem. Mohou být důsledkem kazu, úrazu nebo genetické vady. Pokud zpozorujete shnilé zuby u dětí, je důležité navštívit zubního lékaře, který zjistí příčinu a navrhne léčbu.

Elektrický kartáček na zuby pro děti vs. manuální kartáček pro děti

V otázce volby kartáčku mají rodiče možnost vybírat mezi elektrickým a manuálním kartáčkem na zuby pro děti. 

  • Elektrický kartáček na zuby může být pro děti zábavný a motivující. 
  • Na druhou stranu, manuální kartáček je stejně účinný, pokud zuby čistíte správně. 

Důležitá je hlavně pravidelnost, ať už používáte kterýkoliv typ kartáčku.

Kdy vypadávají mléčné zuby?

Mléčné zuby začínají vypadávat kolem 6. roku věku a celý proces trvá až do 12–13 let. Růst stálých zubů způsobuje tlak na kořeny mléčných zubů, což vede k jejich uvolňování a následnému vypadnutí

Mléčné zuby v dospělosti by se objevovat neměly, ale pokud k tomu dojde, je nutná konzultace s odborníkem. Tento jev může nastat například kvůli absenci stálého zubu pod mléčným.

Prevence problémů s mléčnými zuby

Prevence vzniku kazů a dalších problémů zahrnuje nejen správné čištění zubů, ale také zdravé stravovací návyky. Omezte dětem sladké nápoje a cukrovinky a podporujte konzumaci zdravějších potravin. Pravidelné návštěvy u zubního lékaře jsou zásadní pro odhalení problémů včas a pro zajištění zdravého vývoje chrupu.

Závěrem lze říci, že péče o mléčné zuby je klíčovým krokem pro zdravý úsměv dítěte. Správná hygiena, vhodné pomůcky jako dětská zubní pasta, kartáček na zuby pro děti nebo mezizubní kartáčky jsou nezbytné. Nezapomeňte na pravidelné zubní prohlídky a zdravou stravu, abyste minimalizovali riziko zubních kazů a jiných problémů.

Máte nějaký dotaz?

Využijte naši poradnu a rychle získáte odborný názor na své otázky a problémy. Odpovíme vám na cokoliv, co vás zajímá.