Zářivě bílé zuby jsou jistě snem každého z nás. Aby byly naše zuby krásně bílé, musíme si dát pozor na konzumaci některých potravin.
Zde je seznam obsahující potraviny zabarvující zuby.
Káva a čaj
Káva i čaj obsahují látky zvané třísloviny, které mají na svědomí vznik skvrn a zabarvení zubů. Překvapením může být, že horší skvrny způsobuje čaj.
Zajímavost na závěr: zelený čaj zbarvuje zuby do šeda, černý do žluta.
Coca-cola a sycené nápoje
Coca-colu můžeme zařadit na špičku seznamu limonád, které mají na zbarvení zubů vliv. Ale pozor, i limonády světlých barev mohou zuby zabarvit. Všechny sycené nápoje totiž obsahují velké množství kyselin, které způsobují narušení skloviny a v důsledku toho vznikají skvrny na zubech.
Červené víno
Fakt, že červené víno zabarvuje zuby je pravděpodobně všeobecně známý. Věděli jste ale, že může způsobit i našedlé skvrny na zubech?
Zajímavost: zabarvení zubů může mít na svědomí i víno bílé – díky kyselinám, v něm obsaženým, dochází k narušení zubní sklovinu, která je pak ke zbarvení náchylnější.
Omáčky a koření
Možná vás to překvapí, ale mezi méně známe potraviny zabarvující zuby, můžeme zařadit oblíbené koření kari. Lépe na tom není ani výrazné zabarvená sušená červená paprika a omáčky jako je sójová, rajčatová a nebo balsamico ocet.
Ovoce
Mezi ovoce, které může mít vliv na barvu vašich zubů, můžeme zařadit borůvky, ostružiny, granátové jablko nebo třešně. Obsahují v sobě spoustu antioxidantů, které ačkoliv mají pozitivní účinky na zdraví, po jídle mohou na zubech zanechávat skvrny.
Tip na závěr
Doporučujeme po každém jídle pořádně vypláchnout ústa a s čištěním zubním kartáčkem vyčkat alespoň 30 minut. Okamžitým čištěním byste jídlem čí nápojem naleptaný povrch poškrábali, díky čemuž by mohlo dojít k celkovému zeslabení zubní skloviny a ke zvýšené citlivosti zubů.